WHO vill förbjuda marknader med vilda djur

Myrkotten

Myrkotten är en av de vilda djur som säljs på marknader. Foto: Shutterstock.

WHO tror att covid-19 började spridas från en matmarknad i
Kina.

 

WHO är en organisation som är en del av FN. De arbetar med människors hälsa och håller koll på sjukdomar. 

 

Många tror att smittan av covid-19 började på en marknad som säljer vilda djur i staden Wuhan i Kina. 

 

I mars åkte WHO till Wuhan för att undersöka hur spridningen av covid-19 började. Efter besöket sa de att den mest troliga förklaringen är att viruset kom från fladdermöss. Sedan spreds viruset vidare till något djur som såldes på marknaden.

 

WHO tycker att marknader som säljer vilda djur ska förbjudas för att skydda både människor som handlar på marknaden och människorna som arbetar där.

 

Det finns marknader som säljer vilda djur på många platser i världen. I Kina och Indonesien säljs vilda djur tillsammans med tamdjur som till exempel katter.

 

Djuren bär på olika slags bakterier och det är inte bra att de här bakterierna blandas.

 

WHO säger också att det är väldigt vanligt att människor plockar upp nya smittor från djur. 

WHO är är en organisation. De står för världshälsoorganisationen. De jobbar med att människor ska må bra runt om i hela världen.   WHO har undersökt var coronaviruset kommer från. Just nu tror de att viruset kom från ett djur som var på en marknad i Kina.   WHO tycker att marknader som säljer vilda djur inte ska få finnas. De säger att det är en stor risk att människor smittas av olika virus då.   Det är en stor risk för människor som handlar på sådana marknader. Det är också en stor risk för människorna som jobbar på sådana marknader.