Polisman dömd för George Floyds död

Väggmålning föreställande George Floyd

En väggmålning med George Floyds ansikte. Foto: Pixabay.

Förra året dog George Floyd när han greps av polisen. Nu kommer en av poliserna få sitta i fängelse en lång tid.


Kanske minns ni den här tragiska händelsen som hände i maj förra året?
I USA blev George Floyd gripen av polisen och dog. En av poliserna tryckte ner honom mot marken så att han inte kunde andas.


Nu har det varit en rättegång och polismannen fälldes på alla tre punkter som han var åtalad för. Det betyder att han kommer att sitta i fängelse en lång tid. 


George Floyd var en svart man. Polisen i USA har flera gånger kritiserats för att vara våldsamma mot just svarta personer i USA. Därför har George Floyd blivit en symbol för svarta människors rättigheter och människorättsrörelsen som heter Black Lives Matter. Black Lives Matter jobbar bland annat för att ta bort rasism som finns inom polisen.
I en rättegång är det en jury som tar beslutet om den åtalade är skyldig eller inte. I den här rättegången träffades juryn två gånger. Alla i juryn måste tycka samma i sitt beslut.


Rättegången varade i nästan tre veckor och 45 vittnen hördes. Ett vittne är någon som berättar saker för att juryn bättre ska förstå vad som hänt. Både åklagaren som vill fälla den åtalade och advokaten som vill försvara den åtalade kallar olika vittnen.

I USA var det nyligen en rättegång för polisen som dödade George Floyd. George Floyd dog när polisen skulle gripa honom.   I rättegången bestämde domstolen att polisen var skyldig till George Floyds död. Därför måste polisen nu sitta i fängelse en väldigt lång tid.   George Floyd blev en symbol i USA. Många blev väldigt arga för att poliser i USA ofta behandlar svarta personer värre än vita. Därför startades en rörelse som heter Black Lives Matter.   Black Lives Matter är engelska och betyder svarta människors liv spelar roll. Black Lives Matter jobbar bland annat för att ta bort rasism som finns inom polisen.