Barn missar viktig simträning

Ett barn som simmar i en pool

Svenska livräddningssällskapet hoppas att simskolorna kommer vara öppna i sommar. Foto: Shutterstock.

Många simhallar har varit stängda och simskolor har ställts in under coronapandemin. Svenska livräddningssällskapet är oroliga för hur barn ska klara sig i vattnet.Många platser har varit tvungna att stänga ner under coronapandemin. Många barn får därför inte träna simning som de brukar. Det här kan leda till att barn kan råka illa ut i vattnet nu, i värsta fall kan de drunkna.Mikael Olausson är områdesansvarig för säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.  

– Konsekvensen av att man ställer in simskolor är att barn helt enkelt inte får lära sig den riktiga vattenvanan och i förlängningen lära sig att simma. Och det är allvarligt, säger Mikael Olausson till Sveriges radio.Nu hoppas han att simskolorna i sommar inte kommer att ställas in.Mia Persson jobbar som badmästare på Storsjöbadet i Östersund. Även hon har märkt att barn har missat en del när det gäller att bada och simma på ett säkert vis.

– När de kommit det här läsåret märker man att de missade det som de skulle tränat på i våras. Det blir lite förskjutning av det hela, säger hon till Sveriges radio.

Många ställen har varit stängda nu när vi är mitt i en pandemi. Till exempel har badhus varit stängda.   Det betyder att många simskolor inte har kunnat lära ut simning. Det i sin tur betyder ju att många barn inte fått lära sig att simma.   Det kan bli farligt nu när det blir varmare och många vill åka till vattnet och bada.   Mikael Olausson jobbar på Svenska livräddningssälskapet. Han säger att det är väldigt allvarligt att barn inte får lära sig att simma.   Därför hoppas han att simskolor får vara öppna i sommar.