Barn kan ha ett vaccin snart

En spruta med vaccin

I sommar kanske barn kan vaccineras för att skyddas mot covid-19. Foto: Pixabay.

Pfizer är ett företag som gör vaccin som skyddar mot covid-19. Nu har de testat ett vaccin på barn mellan 12 och 15 år. Svenska barn kan ha vaccinet i sommar.Ungefär 2 000 barn deltog i vaccinstudien. Enligt studien gav Pfizers vaccin ett hundraprocentigt skydd mot covid-19.Mikael Dolsten är global forskningschef på Pfizer. Han hoppas att svenska skolbarn ska ha ett vaccin redan till sommaren. Men han säger också att vaccinet kanske är här ännu tidigare.

– Det kan vara möjligt att börja vaccinera svenska skolbarn innan skolsäsongen slutar i Sverige och vara väldigt förberedd när det blir en ny skolsäsong, säger han till SVT.I Sverige ska fyra vaccinstudier göras, i städerna Stockholm, Umeå, Malmö och Uppsala. Då ska 80 barn, från bebisålder upp till 17 år, testas med Janssens vaccin. Det är överläkare Eva Berggren Broström som leder studien i Stockholm.

– Många föräldrar är oroliga och skulle välkomna ett vaccin. Det ser jag just nu som den största anledningen till att göra den här studien, säger Eva Berggren Broström till SVT.

Sverige har börjat vaccinera människor mot covid-19. Men än så länge är det bara vuxna människor som kommer få vaccinet.   Men ett företag som gör vaccin har tagit fram ett vaccin som är till barn. Det är företaget Pfizer. De har testat ett vaccin på 2 000 barn.   Barnvaccinet kan komma till Sverige redan innan sommaren. Då skulle barn i bästa fall kunna vaccinera sig redan innan sommaren.   Mikael Dolsten jobbar på företaget Pfizer. Han säger att det kan vara möjligt att ge barn vaccin redan innan sommarlovet. Då skulle de vara väldigt bra förberedda när skolan börjar igen efter sommaren.