Barn och unga får spela matcher utomhus

Fotboll

Barn och unga kan tävla mot varandra igen. Foto: Pixabay.

I veckan kom Folkhälsomyndigheten med ett besked som många väntat på. Barn och unga får börja tävla och spela matcher igen. Barn och unga födda 2002 eller senare kan börja tävla eller spela matcher. Men oavsett om det gäller en tävling eller match får det bara göras en gång i veckan. Tävlingarna och matcherna ska göras så lokalt som möjligt. Helst ska alltså idrottarna inte resa för långt för att till exempel spela en match.  

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson i ett pressmeddelande. Han är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.Ungefär 700 pojkar och flickor spelar i klubblaget FC Rosengård i Malmö. Klubbchefen Jenny Damgaard är glad över beskedet att matcherna kan komma igång igen.Hon säger också att många ungdomar slutat spela fotboll under pandemin. 

– Det är många ungdomar som vi förlorat och som vi hoppas kommer tillbaka när vi väl får spela matcher. Matcher är en väldigt stor del av fotbollen och tävlingsmomentet är viktigt, säger hon till TT.Mats Jansson är ansvarig för fotbollsklubben Djurgårdens ungdomsaktiviteter i Stockholm. Även han är glad över beskedet från Folkhälsomyndigheten.

– Det börjar bli segt att bara träna för ungdomarna. Träna är kul men det ska vara variation mellan träning och match, säger han till Svenska Dagbladet.

Barn och unga får börja tävla och spela matcher utomhus igen. Det är de nya reglerna som Folkhälsomyndigheten har sagt.   Nu i pandemin har många saker ställts in. Till exempel har många som sportar inte kunnat träna eller spela match. Men nu får de göra det igen.   Folkhälsomyndigheten säger att det är viktigt att unga människor rör på sig och idrottar. Därför får nu barn och unga som är födda efter år 2002, spela matcher igen.   I Malmö finns ett fotbollslag som heter FC Rosengård. De säger att de har tappat många unga spelare nu i pandemin. Därför är de glada över att barn och unga nu får spela match igen.