Han vann schack-SM

Schack

Edvin Trost vann 40 av 53 partier. Foto: Pixabay.

Edvin Trost vann schack-SM i det supersnabba spelet som heter bulletschack. Varje spelare har en minut på sig att göra sina drag.


Edvin Trost gillar när schack går snabbt. Därför har han tränat mycket bulletschack på olika hemsidor. Nu har han också vunnit finalen i schack-SM.Sverigemästaren Edvin Trost är 14 år och bor i Stockholm. Han har spelat schack sedan han var fem år gammal.Den här SM-finalen var inte en final för barn, utan Edvin Trost mötte vuxna som var mellan 25 och 50 år gamla. Därför var det kanske ingen som väntade sig att en fjortonåring skulle vinna hela turneringen. 

– Det fanns många äldre spelare med mycket rutin. Han verkar ju ha en snabb hjärna alltså, säger Ingemar Falk till Aftonbladet. Han är presschef på Sveriges schackförbund
Turneringen gjordes på nätet. Edvin Trost vann 40 av 53 partier. Bulletschack är den snabbaste grenen inom schack. Varje spelare en minut på sig att göra sina drag. Ett helt parti är över efter max två minuter. 
Vad kan du om de olika schackgrenarna? Här kommer en lista från Sveriges schackförbund.


Bulletschack
Den allra snabbaste formen där varje spelare har en minuts betänketid för hela partiet.Blixtschack
Varje spelare har tre eller fem minuters betänketid för hela partiet.Snabbschack
Varje spelare har 15 minuters betänketid för hela partiet.Långpartier
Den vanligaste formen, som spelas i turneringar och där ett parti kan pågå i 5–6 timmar.Världsmästerskap
Finns i alla grenar utom bulletschack.

Schack är ett brädspel som har funnits väldigt länge. Nyligen var det SM i bullet-schack. Det är en gren inom schack som går ut på att spela väldigt fort.   I bullet-schack har båda spelarna bara 1 minut var på sig. Därför måste de både försöka utlista sin motståndare och spela väldigt snabbt.   En som är duktig på bullet-schack är 14-åringen Edvin Trost. Han vann faktiskt hela SM trots att han spelade mot många som var mycket äldre.   Ingemar Falk jobbar på Sveriges schackförbund. Han är väldigt imponerad av Edvin Trost spel. Ingemar Falk säger att Edvin verkar ha en väldigt snabb hjärna.