”Vi på Saltkråkan” spelas in på nytt

Vi på Saltkråkan

Båtsman och Tjorven i "Vi på Saltkråkan". Foto: SVT.

Handlingen i nya Vi på Saltkråkan har flyttats fram till 2020-talet.


Den populära tv-serien Vi på Saltkråkan började sändas på svenska tv-apparater på sextiotalet.Berättelsen handlar om flickan Tjorven som bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård. Hon bor där tillsammans med sin familj och hunden Båtsman. Kanske känner du igen berättelsen och karaktärerna?Det var författaren Astrid Lindgren som skrev manuset till Vi på Saltkråkan. Den nya serien ska följa manuset ganska mycket, men handlingen kommer att vara i vår tid, på 2020-talet. 

– Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman.Vi vet inte ännu när serien ska ha premiär eller vilka skådespelare som kommer att vara med.Men vissa tycker att en nyinspelning är en dålig idé. Dagens Nyheter kallade förslaget för “pinsam idétorka” och flera har sagt att det inte behövs en ny Vi på Saltkråkan.Eva Beckman svara så här på kritiken:

– Vi har ingen annan ambition än att göra den precis lika bra som originalet. Jag tänker att man kan välja vilken version man vill ha. Vi kommer ju inte skriva över eller sudda ut den gamla Saltkråkan, säger hon till SVT.
Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om att gamla serier görs om på nytt?
  2. Vad har du för favoritserie?
  3. Vilken av Astrid Lindgrens berättelser är din favorit?

Astrid Lindgren var en känd svensk författare. Hon har bland annat skrivit berättelserna om Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump. En annan berättelse hon skrev är den som heter Vi på Saltkråkan.   På 60-talet blev Vi på Saltkråkan till en tv-serie. Många tycker om den tv-serien. Nu har SVT bestämt sig för att göra en ny version av serien Vi på Saltkråkan.   Den nya serien ska utspela sig i vår moderna tid. Ännu vet vi inte vilka skådespelare som ska vara med eller när serien ska börja visas i tv.   Vissa har blivit upprörda för att SVT ska göra en ny Vi på Saltkråkan. De tycker inte att det behövs en ny. Men SVT säger då att den gamla kommer finnas kvar för de som gillar den bättre.   Fundera och diskutera
  1. Vad tycker du om att gamla serier görs om på nytt?
  2. Vad har du för favoritserie?
  3. Vilken av Astrid Lindgrens berättelser är din favorit?