Sverige skänker en miljon doser vaccin

Foto: Pixabay

Sverige ska skänka en miljon doser vaccin till fattigare länder.



Det finns ett globalt samarbete för att vaccinera människor över hela världen. Samarbetet heter Covax. Sverige är ett av länderna som samarbetar för att få ut vaccin till länder som inte har råd att köpa in egna doser. I dag finns det 92 länder i världen som får vaccin genom Covax. 




Nu säger Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) att Sverige ska skicka en miljon doser av Astra Zenecas vaccin till Covax.

– Vi behöver göra allt vad vi kan för att möta den här pandemin, säger han till SVT.



Richard Bergström är ansvarig för att Sveriges befolkning ska bli vaccinerade. Han säger att vi inte behöver alla vaccindoser. Han säger att vi har så det räcker och att det kommer bli mer över.

– Det här är en miljon. Vi har faktiskt ytterligare fyra, eller fem till och med, av Astra Zenecas vaccin som vi kan dela med oss av sen, säger han till SVT.

Sverige är med i ett samarbete som heter Covax. Det går ut på att rikare länder delar med sig av sitt corona-vaccin till fattigare länder.   Sverige har väldigt mycket vaccin. Så även om vi inte har vaccinerat alla människor har vi råd att dela med oss till andra.   Därför ska Sverige skicka en miljon doser till samarbetet Covax så de kan dela ut till länder som behöver vaccin.   Vaccinet som Sverige ska skänka är från Astra Zeneca. Och när Sverige har vaccinerat ännu fler människor kan vi faktiskt skicka ännu mer vaccin till Covax.