Åsnor och vilda hästar är bra på att hitta vatten

Åsnor

Åsnor och vilda hästar kan gräva brunnar i öknen som blir två meter djupa. Foto: Pixabay.

En ny studie visar att åsnor och vilda hästar gräver brunnar i ökenområden. Detta hjälper många andra djur att hitta vatten.Tack vare åsnor och vilda hästar så har många djur och växter på torra platser, som till exempel i öknen, tillgång till vatten.Forskare har publicerat en studie i tidningen Science. De har sett hur åsnor och vilda hästar gräver brunnar i Sonoraöknen som ligger i USA. I Sonoraöknen är det många som har svårt att hitta vatten. Djuren behöver gå väldigt långt för att hitta en vattenkälla. Men när åsnor och hästar gräver brunnar blir det lättare för andra djur att hitta vatten. Brunnarna kan bli två meter djupa.Forskarna har sett att fler typer av djur och växter lever på platser där brunnar har grävts än på andra platser. På så vis ökar hästarna och åsnorna den biologiska mångfalden. De gör alltså så att fler växter och djur har det bra.

– Våra resultat antyder att dessa stora djur har en viktig roll att spela för att förhindra torka som kommer i samband med klimatförändringar, säger den amerikanska forskaren Erick Lundgren. 


I Sydafrika har forskare upptäckt liknande talanger hos elefanter. Även dessa djur är snälla nog att gräva stora brunnar som mindre djur kan få ta del av.

– Vi står inför en framtid med ökande torka på grund av klimatförändringar, så vi måste se till att vi behåller vattnet i marken. Många tänker att vi ska lösa dessa problem med tekniska lösningar och ingenjörskonst, men vi skulle också kunna använda naturliga processer, säger Joris Cromsigt. Han är docent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.  


Fundera och diskutera

  1. Vilket är ditt favoritdjur?
  2. Vad tror du att ditt favoritdjur är bra på?
  3. Vilken är din supertalang?
Hästar och åsnor är bra på att gräva brunnar. De kan gräva djupt med sina hovar så att de kan nå vatten som finns under marken.   Forskare har sett på hästar och åsnor som bor på ställen där det inte finns så mycket vatten. Då har de sett att även andra djur får hjälp av hästarnas och åsnornas grävande.   I öknen är det ju ganska ont om vatten. Därför får många djur gå väldigt långt för att kunna dricka.   Men när hästar och åsnor gräver fram vatten kan också andra djur dricka det. Då behöver de inte längre gå lika långt. Det bor alltså fler djur där hästar eller åsnor varit och grävt fram vatten.     Fundera och diskutera
  1. Vilket är ditt favoritdjur?
  2. Vad tror du att ditt favoritdjur är bra på?
  3. Vilken är din supertalang?