Kinesiska familjer får ha tre barn

En mamma och en bebis

Mammor i Kina får nu föda tre barn i stället för två. Foto: Unsplash.

Kinas befolkning ökar mindre än på länge. Därför får alla familjer nu skaffa tre barn i stället för två.Först fick kinesiska familjer bara skaffa ett barn. Från och med 2016 har det varit okej att skaffa två barn. Nu får kinesiska familjer också skaffa tre barn. Det har kommunistpartiet bestämt. Det är de som styr i landet Kina.Trots att familjer fått ha två barn sedan 2016 har födandet av nya barn minskat. 2016 föddes 18 miljoner barn och 2020 föddes 12 miljoner barn.Några orsaker kan vara att färre kineser gifter sig, att kvinnor väljer att inte skaffa barn och att det är svårt att ha råd med barn Kina räknar alla sina invånare var tionde år. Nu är de precis klara med räkningen för 2020. I Kina bor det nu 1,41 miljarder invånare.Kina är det land där flest människor av världens befolkning bor. Efter Kina kommer Indien (1,38 miljarder) och därefter USA (331 miljoner). År 2019 var vi 7,7 miljarder människor i världen.

I Kina styr ett parti som heter det kommunistiska partiet. De bestämmer om många saker som i Sverige kan verka lite märkliga.   Till exempel bestämmer de hur många barn familjer i Kina får skaffa. Först fick kinesiska familjer bara skaffa ett barn.   Men sen 2016 har kinesiska familjer fått skaffa två barn. Och nu har det kommunistiska partiet bestämt att kinesiska familjer får skaffa tre barn.   När familjer fick ha två barn 2016 föddes 18 miljoner barn i Kina. Men förra året, alltså 2020, föddes 12 miljoner barn. Det kan vara därför det kommunistiska partiet har bestämt att familjer nu får ha tre barn var.