Bajsbakterier har runnit ut i vattnet

Ett rör med vatten och ett hav

Avloppsvatten har läckt ut i både Öresund och i Stockholm.

Solen är här och många vill kasta sig i plurret. Men både i Sverige och Danmark har smutsigt avloppsvatten läckt ut.I Danmark gick en avloppsledning sönder förra veckan. Men felet upptäcktes först i måndags. 700 000 liter orenat avloppsvatten har flutit ut i Öresund mellan södra Sverige och Danmark. Även förra året flöt det ut massa orenat vatten från Danmark, då var det på grund av byggnadsarbete.Öresund ligger längs med Skåne. Skåningarna ska inte vara oroliga för att bada, säger Rima Dauod till SVT. Hon arbetar på länsstyrelsen i Skåne.

– Initialt ska de inte vara oroliga, man får bete sig som normalt och så får vi se vad det här kan leda till. Vi kommer att komma ut med information ifall det skulle behövas, säger hon.I Stockholm har det varit liknande problem. På fredagen förra veckan sa Stockholms stad att folk inte borde bada. Eftersom det regnade så mycket var Stockholms reningsverk tvungna att släppa ut avloppsvatten.Nu måste vattnet bli undersökt innan det är okej att bada i det igen.

– Det innehåller E. coli bakterier, bajsbakterier som man blir dålig av, säger Monika Gerdhem.

Nu är det varmt och soligt och därför vill många bada. Men både i Sverige och Danmark har smutsigt vatten läckt ut. Därför måste vissa se upp med var de badar.   Förra veckan gick en avloppsledning sönder i Danmark. Men det var först på måndagen som någon upptäckte det.   Därför läckte massa smutsigt vatten ut i vattnet mellan Sverige och Danmark. Men svenskarna kan fortfarande bada i det vattnet.   I Stockholm har det också hamnat smutsigt avloppsvatten på badställen. Där ska man inte bada just nu. Vattnet måste nämligen undersökas innan det är fritt fram för bad igen.