Nordkorea förbjuder tajta jeans och vissa frisyrer

Tajta jeans och en tuppkam

Nordkorea har förbjudit tajta jeans och 15 olika frisyrer. Foto: Unsplash.

Nordkorea vill inte att deras befolkning ska se ut som människor i många andra länder ser ut. Därför förbjuder de nu bland annat tajta jeans, 15 olika frisyrer, piercingar och tröjor med tryck.


Här i Sverige har vi en demokrati som ger oss rätt att rösta och som ger oss rätten att leva och se ut mer eller mindre som vi vill.I landet Nordkorea är det annorlunda. I det landet råder en diktatur. Det betyder att landets ledare bestämmer hur saker och ting ska fungera, men också hur människor ska se ut. Regeringen i Nordkorea är orolig att landets befolkning ska ta efter andra länder när det gäller mode och utseende. Till exempel har landets ledare Kim Jong-un och regeringen förbjudit 15 olika frisyrer, som till exempel tuppkam och vad som brukar kallas för hockeyfrisyr. De har också förbjudit piercingar, tajta jeans och tröjor med tryck. Nordkorea tycker att sådana här saker är exempel på en kapitalistisk livsstil. En kapitalistisk livsstil skulle kunna betyda att du är fri att välja och köpa vad du vill. Nordkorea vill alltså inte att människor ska få göra det.

Nordkorea är ett land i Asien. Där är det ganska annorlunda från hur det fungerar i många andra länder. Där är det nämligen diktatur.   En diktatur betyder att det finns en ledare som bestämmer allting. I Nordkorea heter den ledaren Kim Jong-un. Han bestämmer till exempel hur människor i Nordkorea ska se ut.   Nu har han förbjudit människor från att använda tajta jeans och vissa frisyrer. Han har också förbjudit piercingar.   Kim Jong-un tycker att sådana saker är ett exempel på en kapitalistisk livsstil. En kapitalistisk livvstil kan vara att du får köpa vilka saker du vill.