Hundar kan sniffa sig till covid–19

En sniffande hund

Hundar är duktiga på att hitta covid-19. Foto: Pixabay.

När vi testar oss för covid–19 är det med en tops i näsan och i halsen. Men en tränad hund kan upptäcka smittan på mindre än en sekund.


I en ny brittisk studie har sex hundar tränats i att sniffa sig till covid-19 på människors kläder. De kan alltså lukta sig till om en människa är sjuk.


Asher, Kyp, Lexi, Marlow, Millie och Tala heter hundarna som blivit experter på det här. När hundarna valde ett plagg som var smittat så fick de en belöning. De fick också belöning om de hoppade över ett plagg som inte var smittat.


Hundarna kunde hitta smittan på mindre än sekund och med 94 procents säkerhet. Det betyder att de hade rätt nästan hela tiden, men inte varje gång.


Forskarna tänker att hundar skulle kunna arbeta på flygplatser. Där skulle de upptäcka när det kommer en person som har smittats av covid-19. Då hade bara den personen behövt testas i stället för alla på planet, till exempel.Andra forskare i världen arbetar också med att träna hundar för att upptäcka covid-19. Detta görs bland annat på Uppsala universitet där professor Tove Fall jobbar.

–  Den här omfattande studien visar att specialtränade hundar har en god förmåga att känna skillnad på doftprover från personer med och utan covid-19, säger Tove Fall efter att ha läst den nya studien, säger Tove Fall till SVT.

Idag måste vi ta ett test för att få reda på om vi har corona. Och så kommer det nog fortsätta vara. Men det finns andra alternativ.   Forskare i England har nämligen lärt hundar att upptäcka coronaviruset. Forskarna tränade sex hundar. Hundarna heter Asher, Kyp, Lexi, Marlow, Millie och Tala.   Hundarna kunde hitta coronavirus på kläder som forskarna hade smittat med corona. Hundarna valde rätt plagg 94 % av gångerna. Det betyder att de hade rätt nästan varje gång.   Forskarna säger att hundarna kanske kan jobba på flygplatser. Då kan de hitta människor som är sjuka och stoppa dem från att flyga.