Global konsert för klimatet

En tjej protesterar mot klimatförändringarna. Hon håller i ett plakat med texten "Be a part of the solution, not a part of the pollution".

Unga över hela världen protesterar för klimatet. Tjejen på bilden håller ett plakat där det står: "Var en del av lösningen inte en del av problemet". Foto: Pixabay

Klimatförändringar beskriver hur klimatet på jorden förändras. Förändringarna kan bero på naturliga orsaker, men människans sätt att leva gör att klimatet förändras för snabbt. Det betyder att det blir varmare och varmare, alltså att temperaturen stiger. När det blir varmare så smälter glaciärer, havsnivån höjs och vi får fler och mer intensiva perioder av extrema väder. Det kan vara hetta, torka, skyfall och stormar. Extremt väder gör att vi får fler och större skogsbränder och översvämningar

Lördagen den 16 oktober kommer artister, forskare och aktivister i hela världen vara med på konserter för klimatet. Konserterna heter Climate Live.I Sverige kommer det vara en konsert i Kungsträdgården i Stockholm. Det är Greta Thunberg som ordnar konserten tillsammans med rörelsen Fridays for Future.

– De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.Fridays for future är en organisation som startades av Greta Thunberg 2018. Då satte hon sig utanför riksdagshuset i Stockholm för att visa att hon inte tycker att klimatförändringarna är okej.Riskdagshuset är det hus där de politikerna som bestämmer i Sverige arbetar. Det brukar kallas för att Greta Thunberg protesterar mot klimatförändringarna. Den person som protesterar för något kan kallas för aktivist.Nu är det unga människor i över 100 länder som protesterar för att politiker ska arbeta hårdare för klimatets skull.Climate Live-konserterna kommer att vara samtidigt i fler än 40 länder. Målet är att sprida kunskap så att fler förstår att klimatet är hotat och att vi måste ändra vårt sätt att leva.I november kommer politiker och forskare från hela världen att samlas på ett möte som kallas COP26. Det är FN som håller i mötet och politiker och forskare ska prata om klimathotet och klimatförändringar.FN är en förkortning för Förenta nationerna. FN är en organisation för alla länder i världen så att politiker kan bestämma visa saker tillsammans. En av sakerna som politikerna bestämmer om i FN är hur vi ska göra för att bromsa klimatförändringarna.Inför FN:s möte COP26 vill Greta Thunberg och alla andra som ordnar konserterna politikerna som bestämmer måste ta ett större ansvar för klimatet.Greta Thunberg kommer att prata på Climate Live-konserten på lördag. En av artisterna som kommer att uppträda är 13-årige Oscar Stembridge. Han har varit Månadens kändis här på MiniBladet.Andra artister som kommer vara med är First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Helen Sjöholm, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Tusse, Loreen, OmarRudberg, Peter Jöback, Cherrie, Sofia Jannok, Tjuvjakt, Maxida Märak, Markus Krunegård, Peg Parnevik, Jon Henrik Fjällgren, Royal Republic och Beatrice Eli.Konserten i Stockholm kommer att visas gratis den 16 oktober klockan 18 av flera tidningar. Bland annat Dagens Nyheter och Sydsvenskan.
Catharina Sigala

På lördag den 16 oktober kommer det vara en konsert i Stockholm. Det är en konsert som är en del av kampanjen Climate Live.   Climate Live är en kampanj över hela världen. Climate Live vill att människor ska ta bättre hand om jorden och klimatet. Därför ordnar de flera konserter på olika platser i hela världen på lördag.   Den svenska konserten ordnas bland annat av Greta Thunberg. Hon säger att musik kan vara ett bra sätt att sprida information om klimatet.   Många kända svenska artister kommer att vara med på konserten. Bland annat kommer Oscar Stembridge att uppträda på konserten.   Konserten kommer att vara på lördag klockan 18. Man kan se konserten gratis på vissa tidningars hemsida till exempel Dagens Nyheter eller Sydsvenskan.