Nyhetsvecka 42

Collage på veckans nyheter

Nyhetsvecka 42. Foto: Bild 1 och 2, Pixabay och Bild 3: Pontus Esse Carmback.

Bland veckans nyheter får vi reda på vilket som är ert favoritämne i skolan. Vi får också träffa den skejtande roboten LEONARDO samt bekanta oss med en massa bra böcker.


MiniBladets läsare har fått svara på frågan om vilket som är deras favoritämne i skolan. Och vinnaren är… Det får du läsa i artikeln!
Läs artikeln om läsarnas favoritämnen här.


Det finns en del jobb som är väldigt farliga för oss människor, till exempel att måla en väldigt hög byggnad. Forskare i USA vill att robotar ska göra sådana jobb åt oss. Därför har de tagit fram en roboten LEONARDO. Han är en blandning mellan en flygande drönare och en vanlig robot på två ben, en drönare med ben alltså. Han kan både flyga och åka skateboard.
Läs en artikel om roboten LEONARDO.


Augustpriset är ett stort och viktigt svenskt bokpris. Sex böcker för barn och ungdomar har chans att vinna priset.
Läs vår artikel om Augustpriset.


Vi har som vanligt fått in spännande texter och bilder från vår Reporterskola. Läs till exempel Gustav Lichtenstein Lünings insändare om hur vuxna borde prata mer med barn om pengar.


Ibland måste vi på MiniBladet skriva om svåra och ibland otäcka saker. I dag rapporterar vi om nyheten att den populära rapparen Einár har skjutits till döds. Läs vår artikel om händelsen.


Du kan alltid höra av dig till BRIS om du vill prata med en vuxen. Du kan kontakta dem dygnet runt.


Slutligen har vi också berättat om att många barn är taskiga mot andra barn på sociala medier. Var rädda om varandra både på och utanför nätet. Och ha en fin helg!Gustav Sigala Haggren
Redaktör