Han är årets julvärd

Tareq Taylor presenteras under SVT:s presskonferens.

Kocken Tareq Taylor är årets julvärd på SVT.

Nu är det klart att kocken Tareq Taylor blir årets julvärd på SVT.


Nyheten avslöjades under en presskonferens på onsdagen klockan 11. För SVT var valet helt självklart därför att Tareq Taylor verkligen älskar julen och att han är en person som sprider mycket kärlek, berättade Eva Beckman som är programdirektör på SVT.Tareq Taylor blev väldigt överraskad när han fick frågan om han ville vara årets julvärd.

– Jag satt i bilen när jag fick frågan och höll på att köra av vägen. Det är ett stort hedersuppdrag och tårarna bara kom, det var som att trycka på en knapp. Jag lade på luren och var tvungen att ringa upp igen, sa Tareq Taylor under presskonferensen.Julvärden på SVT är en av de äldsta traditionerna på tv. Julvärdarna har funnits sedan 1959. I över 40 år var Arne Weise julvärd i SVT. Sista gången han satt där på julafton var 2002. Sedan dess har olika personer varit julvärd varje år.Förra året var konstnären Lars Lerin julvärd tillsammans med hans make Junior. Året innan satt skådespelaren Marianne Mörck i SVT:s studio.Enligt traditionen ska Tareq Taylor tända ett ljus klockan 15 på julafton. Sedan visas Kalle Anka och hans vänner. Disney brukar också presentera årets nya filmer.Förra året tittade 4,5 miljoner människor på Kalle Anka och hans vänner på julafton. Det är den högsta tittarsiffran sedan 1997. Julvärden är viktig framför allt för alla de som firar jul ensamma.

– Jag älskar julen och tycker att jul ska vara kul. Så vi kommer att ha kul, sa Tareq Taylor.

Se en video när Tareq Taylor äter världens starkaste chili.
Text: Catharina Sigala

Varje år på julafton har SVT ett program. Programmet har en programledare som brukar kallas för julvärd. Varje år är det en ny julvärd.   Nu är det klart vem som blir årets julvärd. Det blir Tareq Taylor som kommer presentera programmen i SVT på julafton.   Tareq Taylor är en känd tv-kock. Han säger att han är väldigt glad över att få vara julvärd på SVT. – Jag älskar julen och tycker att jul ska vara kul. Så vi kommer ha kul, sa Tareq Taylor.