Barn varnas för att titta på Squid Game

En mörkklädd deltagare i serien Squid Game.

Personal på skolor varnar för att barn tittar på barnförbjudna serien Squid Game.

Squid Game den mest sedda serien på Netflix någonsin. Många barn tittar på serien trots att den har 16-årsgräns.


Serien Squid Game kommer från landet Sydkorea. Serien handlar om fattiga människor som tävlar i olika lekar. Den som vinner kan få väldigt mycket pengar, men den som förlorar dödas.

Squid game är världens mest strömmade Netflix-serie just nu. Det märks i sociala medier där flera memes och scener ur serien finns. På Tiktok trendar utmaningen där man ska ta fram en form ur en stenhård kaka utan att formen går sönder. 

Att serien är populär syns också i modevärlden. Försäljningen av de träningskläder och gympaskor som skådespelarna har på sig har ökat enormt.Men Squid Game är en våldsam serie. Trots att den är tillåten från 16 år är det många unga som tittar på den.

På flera skolor runt om i landet har personal sett att barn leker de lekar som är med i serien.

– Lekarna i sig är inte problematiska, för att de är barnlekar. Problematiskt blir det när de leker att några är chefer eller makt över några andra och att de andra ska göra allt de säger. Då kan det lätt spåra ut, säger Lina Ljungdahl till SVT. Hon jobbar som socialpedagog på Rönnbyskolan i Västerås.

Flera skolor har varnat föräldrar om serien. Skolorna vill att föräldrarna pratar med sina barn om serien. Squid Game visar mycket våld och barns hjärnor påverkas på andra sätt än vuxna hjärnor.

– Barn leker för att bearbeta sånt de varit med om. När de ser något hemskt blir det hemska lekar, säger barnpsykologen Jenny Klefbom till Aftonbladet.

Serien handlar också om sorg och svek. Den visar hur människor kan vara elaka, vilket kan vara svårt för barn att förstå. Tycker du att allt prat om Squid Game känns obehagligt? Prata med en vuxen eller kontakta Bris. Deras telefonnummer är 116 111. Du kan också gå in på deras hemsida: http://www.bris.se.


Text: Catharina Sigala

Just nu finns det en populär serie på Netflix. Serien heter Squid Game. Det är en koreansk serie som handlar om hemska saker.   Serien har blivit Netflix mest strömmade serie någonsin. Och trots att man måste vara 16 för att få se den är det många barn som tittar på den.   Många barn vill leka de lekar som de gör i serien. Det säger lärare på många skolor i Sverige.   I serien ska fattiga personer leka lekar för att få pengar. Men om de inte klarar av lekarna så dör de.   Många lärare säger att det skapar problem när barnen härmar lekarna i Squid Game. Det beror på att i serien finns det människor som tvingar andra att leka. Och om tvång är med i lekarna kan barn må dåligt över det.   Det är alltid viktigt att se så att alla som leker är med på leken så att ingen blir ledsen.     Har du varit med om någon jobbig lek och känner att du vill prata med någon? Då kan du prata med en vuxen eller ringa till Bris. Bris telefonnummer är 116 111. Du kan också gå in på deras hemsida www.bris.se