Det här är årets julklapp

En folktom biosalong med neddragen ridå.

Många har längtat efter att gå på konsert och teater.

Årets julklapp utses av Handelns utredningsinstitut (HUI). De jobbar med att förstå vad, när och varför vi handlar. Årets julklapp har delats ut 34 gånger. Förr året var det ett stormkök. Ett stormkök kan man använda när man lagar mat utomhus.

Vi har saknat att umgås och göra saker tillsammans. Därför är årets julklapp en biljett till ett evenemang, till exempel en konsert, teater eller fotbollsmatch.Varje år väljs en julklapp som kallas för årets julklapp. Den väljs ut i november och visar vad svenskar vill köpa just nu. Många ser årets julklapp som ett tips på vad de kan köpa i present till jul.Coronapandemin har gjort att vi inte har kunnat gå på konserter, teatrar, bio eller matcher som vanligt. Därför är just en biljett till ett evenemang årets julklapp. Ett evenemang är en stor händelse som samlar mycket folk.De personer som jobbar med olika typer av evenemang tycker det är bra att en biljett är årets julklapp. De har haft det svårt under pandemin eftersom mycket har varit stängt. De har inte kunnat jobba som vanligt.Men andra personer tycker inte att det är en bra idé att många människor börjar samlas igen. Det är för att covid-19 fortfarande sprids. Om flera personer samlas kan smittan spridas snabbare.Läkare och forskare tycker att vi ska vänta med att gå på evenemang. Kanske är det mer säkert till våren eller sommaren. En av dem som tycker det är Joakim Dilliner. Han är expert på virus:

Jag förstår att många vill gå på evenemang igen, men risken för nya utbrott är absolut inte över, säger Joakim Dillner till SVT Nyheter.

Handelns utredningsinstitut är ett företag. De jobbar med att undersöka varför människor köper olika saker.   De utser också årets julklapp varje år. Det är något som är populärt just det året.   I år har Handelns utredningsinstitut sagt att årets julklapp är en biljett till någon typ av evenemang till exempel en konsert, teater eller fotbollsmatch.   Anledningen till att en biljett är årets julklapp är att under pandemin har vi inte kunnat gå på evenemang. Därför är det många som är sugna på att göra det nu. Men det är inte alla som tycker att det är en bra julklapp nu. Covid-19 smittar fortfarande människor även om det inte smittar lika många längre. Därför kan det vara bra att vänta lite till innan man går på något evenemang med mycket folk.