Nyhetsvecka 48

Collage på veckans nyheter

Julen närmar sig och det märks på nyheterna. Foto: Daniel Bernstål/Olof Johnson/Felicia Green.

Julbocken i Gävle, svampar som äter farlig olja och julgranar som ge el till fyra tvättar? Det har blivit dags att kolla in veckans nyheter.Ja, men nu har vi faktiskt vår allra första kvinnliga statsminister. Visst är det kul att vara med i en viktigt historisk händelse? Tänk, det här kommer elever se i sina böcker på so-lektionen om sisådär 100 år! På tal om 100 år så är det så många år som vi har kunnat rösta på kvinnor. Det var väl ändå på tiden att en kvinna satte sig på statsminister-stolen?
Läs vår artikel om statsminister Magdalena Andersson .Nu är vi ju mitt inne i uppladdningen inför julen. Nu är Gävlebocken också invigd. Nu var det jättelänge sedan den brann! Varför pratar jag om sådana konstiga saker?
Det är nog bäst att ni läser vår artikel.Här på MiniBladet har vi vår egen tradition: att intervjua barnen som är med i årets julkalender. I år har våra minireportrar intervjuat Axel Adelöw som spelar Ture och Nova Tiwana som spelar Sara i En hederlig jul med familjen Knyckertz. Första delen publiceras i helgen, klicka på Månadens kändis. Där kan ni också svara på veckans kändisfråga och klura ut veckans hemlis.Kanske har ni redan fått upp er gran därhemma? Visste du att din gran kan bli biobränsle och skapa el när du är klar med den? Så länge du slänger din gamla gran på rätt ställe kan den skapa el som räcker för fyra tvättar.
Läs mer om hur du gör din gran klimatsmart i vår artikel.En annan smart grej är svampar som kan äta upp olja som är farlig för miljön. Länge leve forskningen!
Läs artikeln om superhjälte-svamparna här.Vet ni att ni också kan vara klimatsmarta och vinna ett pris från MiniBladet?
Läs mer om vår stora tävling här!Trevlig helg och glad andra advent!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör