Ny lag om mobiler i skolan

Mobiltelefoner i klassrummet

En ny lag gör att skolpersonal kan bestämma hur mobiltelefoner ska användas i skolan. Foto: Shutterstock.

Den 1 augusti började ett antal nya lagar att gälla i Sverige. En av lagarna handlar om mobiltelefoner i skolan. Lärare kan nu lättare bestämma om elever får ha sin mobiltelefon på lektionen eller inte.


Snart är sommaren slut och eleverna återgår till sina skolor. Men i höst kanske skolan kommer att kännas lite annorlunda. Sverige har nämligen fått ett gäng nya lagar. En av dessa lagar handlar om mobiltelefoner i skolan. Nu är det upp till läraren att bestämma om eleverna får lov att använda mobiltelefoner i klassrummet. Det blir också lättare för en skola att införa mobilfria dagar. 


Den nya lagen handlar framför allt om att det ska bli bättre studiero i klassrummen. 


Det ska också bli lugnare på bibliotek och badhus. En ny lagen gör att personal kan bestämma att personer som är stökiga inte får komma in.


En annan ny lag handlar också om mobiltelefoner. Nu går det inte längre att köpa anonyma kontantkort till din mobiltelefon. Du måste registrera vad du heter, din adress och ditt personnummer. Den här lagen är till för att polisen lättare ska kunna få tag i personer som begår brott. 


Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om de nya lagarna?
  2. Hur är studieron i ditt klassrum?
  3. Vad hade du skrivit för lag om du fått bestämma?
Den första augusti i år fick Sverige flera nya lagar. Lagarna handlar om många olika saker. Men en av lagarna handlar om mobiltelefoner.   Från och med nästa termin kan lärare lättare bestämma om mobiler ska användas på lektioner eller inte.   Den nya lagen ska göra klassrummen lugnare så att eleverna kan få studiero. Lagen säger också att det ska bli lättare för skolor att ha mobilfria dagar om de vill.   Det har också kommit en lag som handlar om bibliotek och badhus. Det ska bli lättare för de som jobbar där att inte släppa in folk som stör.   Fundera och diskutera
  1. Vad tycker du om de nya lagarna?
  2. Hur är studieron i ditt klassrum?
  3. Vad hade du skrivit för lag om du fått bestämma?