Många protesterar för kvinnors frihet 

En demonstration i London efter vad som hände Mahsa Amini. Foto: Shutterstock.

På många platser i världen hålls demonstrationer för folket i Iran. Det började med att en 22-årig kvinna greps för att hon bar sin hijab på fel sätt.


Mahsa Amini var på besök i Irans huvudstad Tehran. Där greps hon av polisen för att hon inte hade täckt sitt hår med en hijab. En hijab är en huvudduk som används för att täcka håret, axlarna och nacken.


Mahsa Amini hade knutit sin hijab runt halsen och inte över huvudet. Men i Iran är det lag på att kvinnor ska täcka sitt huvud.


Poliserna grep Mahsa Amini. Några dagar senare dog Mahsa Amini i fängelset.


Det här har gjort många människor upprörda. Det pågår fortfarande demonstrationer i Iran och protesterna har spridit sig också till andra länder. Här i Sverige har det varit demonstrationer i både Stockholm och Göteborg.


På sociala medier klipper kvinnor av sitt hår i protest mot det som hände Mahsa Amini. De protesterar också för att kvinnor ska ha större frihet och inte tvingas till olika regler.

Från en demonstration i London till stöd för Mahsa Amini och kvinnors rättigheter i Iran. Foto: Shutterstock.


Mohammad Fazlhashemi är professor i islamsk teologi vid Uppsala universitet. Han säger att unga människor i Iran kräver en förändring.

– Det här är en generation som lever i datorspelens värld, i sociala mediers värld. De är mer lyhörda för influencers, konstnärer och fotbollsspelare än för någon religiös ledare eller politiker i Iran, säger Mohammad Fazlhashemi till Svenska dagbladet.

Vill du prata med någon om vad som hänt i Iran? Bris har öppet dygnet runt. Hit kan du chatta, mejla eller ringa 116 111. Klicka här för att komma till Bris hemsida.

Iran är ett land i mellanöstern. Där är det just nu stora demonstrationer. Många demonstrerar för kvinnors frihet.   Demonstrationerna började när en kvinna som hette Mahsa Amini blev tagen av polisen. Polisen sa att hon hade på sin hijab på fel sätt.   En hijab är en huvudduk som kvinnor i Iran måste ha på sig enligt lagen.   Polisen satte Mahsa Amini i fängelse och senare dog hon i fängelset. Det gjorde väldigt många människor väldigt upprörda.   Därför demonstrerar nu många för att kvinnor ska få bestämma själva om de vill ha på sig hijab eller inte.   I många andra länder demonstrerar människor för att visa sitt stöd till människorna och kvinnorna i Iran. Till exempel har det varit demonstrationer i Stockholm och Göteborg.